Samospráva začne využívať elektronické aukcie.

16.06.2011 Levoča

Levoča 16. júna (TASR) – Mesto Levoča bude už čoskoro využívať na obstarávanie elektronické aukcie. Na tlačovej konferencii to dnes potvrdil prednosta Mestského úradu v Levoči Róbert Jánošík. „Je zámerom mesta jednak transparentnosť a tiež sprehľadnenie finančných tokov k verejným financiám, takže mesto sa rozhodlo využiť možnosť elektronických aukcií,“ zdôvodnil Jánošík.
Samospráva od tohto kroku očakáva predovšetkým šetrenie verejných financií pri aukciách a verejných obstarávaniach. Levoča tak bude nasledovať aj iné mestá, ako napr. Martin, kde elektronické aukcie využívajú už dlhšie. „Ďalším dôvodom je, aby sme mali možnosť transparentného výberu tých najkvalitnejších služieb a produktov, ktoré budú pre mesto potrebné,“ uviedol Jánošík.
Konkrétne aukcie by už mali byť elektronicky uverejnené na internete v priebehu najbližších dní. Mesto bude platiť len poplatok za licenčnú zmluvu, ten sa však podľa Jánošíka niekoľkonásobne vráti už pri prvej absolvovanej aukcii. Predpokladá, že vďaka elektronickej aukcii sa mestu podarí ušetriť 20 až 40 percent financií pri verejných obstarávaniach. „V závislosti od toho, aká je zákazka, resp. aká je ponúkaná služba, malo by to tiež zvýšiť konkurencieschopnosť dodávateľov,“ dodal Jánošík.
Zatiaľ bude elektronický aukčný systém v trojmesačnej skúšobnej prevádzke, kedy sa bude využívať predovšetkým na obstarávanie služieb a tovarov. „Potom by sme to radi rozšírili a využili aj napr. na predaj,“ uzavrel prednosta.
 

Vyberte región